Pages - Menu

marți, 10 septembrie 2013

Protestatarii "maidanezi", eutanasiază proiectul Roșia Montană

Ca să vă liniștesc din start, sunt împotriva exploatării zăcământului de la Roșia Montana de către RMGC. Mai jos o să vă explic pe scurt cam care e realitatea fără să mă bag prea mult în detalii că tot ce ține de acest jaf pute. DIN START, NU trebuia să intrăm în joc, dar clasa politică formată din hoți ne-au adus în stadiul acesta. Lor trebuie să le mulțumim.

CITEȘTE: Ai protestat? Ai ajutat JAFUL de la Roșia Montană!

1. DA cianurii: Dacă stăm bine să ne gândim, în România de vreo 40 de ani se exploatează pe bază de cianuri. A pățit cineva ceva? nu. A fost un caz prin 2000, când apa contaminată din iazul Aurul a ajuns în apele Someșului și mai departe în Tisa, moment prielnic ca ungurii să facă scandal. Da, a fost un incident nefericit, dar a fost singurul și nu s-a piredut nicio viață omenească, ci doar câteva tone de pește s-au bronzat pe burtă. Vă spun asta că locuiesc din 2000 în Baia Mare și la aproape 300m de zona Piritei, locul unde era un deal imens (vezi poza) de steril. Nu cunosc vreun caz de moarte din cauza cianurii în zona asta care a fost expusă, în afară de vecinul de la etajul unu care s-a spânzurat și cel de lângă mine care a avut complicații cu hemoroizii (Dumnezeu să-i ierte), nu a mai murit nimeni.
Așa arăta zona unde locuiam:
Așa arată acum:


2. POLUAREA există: Nu vreau să înțelegeți că dacă tot există poluare, de ce să nu mai poluăm puțin. În România, în ultimii ani s-au defrișat între 300.000-500.000 de hectare de pădure, acuma na, hotărâți voi ce e mai grav, sute de mii de hectare de dealuri și munți tunși la zero sau câteva iazuri cu cianuri? Mașinile, telefoanele, calculatoarele, frigiderele, noi, orice poluează. Vă zic eu că e mai grav să ții telefonul lângă cap când dormi, decât cianurile.

Uniunea Europeană are cea mai severă legislație din lume privind activitățile miniere bazate pe cianuri. În Finlanda și Suedia aurul se extrage tot cu cianuri, iar legile acestor țări sunt MULT mai aspre decât legea românească privind poluarea. Acolo de ce oare nu se protesează? vă zic eu, că sunt civilizați. Și să nu uităm, conform unui studiu, finlandezii și suedezii sunt în Top10 - Cei mai fericiți oameni din lume (Finlanda este și una dintre cele mai bogate țări), sigur li se trage de la cianura trasă pe nas, nu? De menționat: în România, cei de la RMGC extrăgeau aurul cu concentrații de cianuri de până la 7 ppm (parti pe milion), iar în UE sunt admise maxim 10 ppm. Așadar, NU SUNTEM singura țară din UE care exploatează minereu pe bază de cianuri.

PS: Suntem spălați pe creier cu dezastrele din Uruguai și alte țări de pe alte continente, repet, SUNTEM ÎN UE și avem altă legislație, mult mai severă.

Și în Baia Mare începe să fie scandal din cauza începerii activității Romaltyn-ului. Păi bă mânca-mi-ați cianura și verdeața, se prelucrează sterilul la voi în sufragerie? nu, la câțiva kilometri clădirile unde locuiți. Băimăreni retardați, hai să visăm doar la verdeață că doar de aia o să avem parte dacă nu producem nimic și doar o să consumăm. Să deschidem hipermarket-uri pentru pentru fiecare bloc și să facem locuri de joacă în curtea fiecărui bloc, n-o să cumpărăm cu nasturi și copilașii o să moară de foame și n-or să se bucure de spațiile de joacă. În ritmul ăsta, o să avem parte de verdeață și o să mâncam doar iarbă, bio.

3. Roșia Montană - Un proiect de 2 miliarde de dolari: Investiția celor de la Roșia Montană Gold Corporation este de 2 miliarde de dolari. Acolo sunt peste 300 de tone de aur și peste 1.400 de tone de argint. Acțiunile RMGC sunt deținute de către Gabriel Resources (80,69%) și Minvest Deva (19,31%), așadar după vânzarea sutelor de tone de aur și argint, România ar câștiga undeva la 19%, să zicem aproximativ 2 miliarde de dolari cu toate cele, fix cât costă investiția. Fain, nu?

4. Protestele sunt Cool! - De o săptămână lumea protestează, majoritatea că e cool, nu că ar avea habar de ce se întâmplă. La Roșia Montană sunt proteste PRO începerii exploatării, iar la București și Cluj se protestează împotrivă. Mi se pare destul de trist, ca niște oameni care în proporție de 90% sunt oameni fără ocupație - tineri hipsteri sau pensionari plictisiți, să decidă printr-un protest pornit de pe facebook (LOL), soarta oamenilor de la Roșia Montană.

Majoritatea habar nu au unde se află pe hartă Roșia Montană, habar nu au ce e acolo. Este o localitate foarte mică din Munții Apuseni (Jud. Alba), cu vreo 4.000 de oameni și ruptă de lume. Acolo și astăzi încă se mai folosesc lămpile cu petrol, iar traiul decent nu există. Părinții și-ar trimite odraslele la școală, dar de unde bani, singura soluție (pe o perioadă limitată) ar fi începerea exploatării miniere. Acțiune huiduită pe silent de niște hipsteri cu iphone și converși în picioare, și de Alexandru Pătlăgel (personaj fictiv) care tocmai venea de la bere din Centru Vechi și a dat peste ciurda de maimuțe care protestau, iar hipster fiind, a început și el să protesteze împotriva folosirii și lingurii la mâncatul spaghetelor că se pierde aiurea prea multă apă la spălatul ei și că Marck Zuckerberg nu donează câte 1 cent pentru africani. Bineînțeles, dezamăgit, și-a dat check-in și a pus poză pe facebook cum că e la protest baiatul.

Ia să-i văd pe tinerii ăștia protestatari care doar în Vamă cu cortul au avut ocazia să stea în beznă, să-i văd cum trăiesc din șomaj și din lucrul cu ziua și cu familie de îngrijit în spate. Nu-mi pasă de acel sit arheologic, în mare parte se poate păstra sau muta, oricum nimeni nu merge să-l viziteze. Dacă încercam de la începuturi să păstrăm cât mai frumos și natural totul, nici acum nu știam ce e acela săpun. În evoluția societății automat trebuie făcute și compromisuri.

EXISTĂ și alte LOCURI DE MUNCĂ: Să mori tu lovit de cancer? Ia dă-i un job bine plătit unui om de 40 de ani cu 8 clase din Roșia Montană, să văd. Dacă tu ai avut șansa și posibilitatea să termini o școală și să ai un job de birou, nu înseamnă că toată lumea a avut șansa ta.

DISTRUGEM MEDIUL ȘI UN MUNTE:  Și scriitorii secolului XIX visau ca totdeauna să fie codrul verde, dar a apărut trenul prin codrul acela. Că asta înseamnă evoluție. Când o să muriți de foame și o să trăiți de pe o zi pe alta, ca dei de la Roșia Montană, o să vă doară fix în cur de un căcat de crater care deja există și de niște iazuri.

5. Clasa politică de căcat: După protestele acestor omuleți, ai noștri Ponta și Crin, s-u trezit că scad în popularitate și sondaje și s-au hotărât să declare ei că sunt împotriva proiectului Roșia Montană. Băi, înainte să faci o asemenea declarație și având o asemenea funcție, trebuie să te consulți nu să faci căcatul praf că asemenea declarații au un impact enorm, nu pentru oameni că nu mai pun botul, ci pentru investitori. Ei se joacă efectiv cu puterea, ceva gen azi îți dau 3 mere, mâine nu îți mai dau, fix așa a fost cu acest proiect. Și să vă zic vestea bombă, prețul acțiunilor Gabriel Resources au scăzut cu 54% după declarațiile flăcăilor (chestia asta o să ne coste pe noi, cetățenii, nu pe Ponta sau pe Antonescu). Ponta a zis că n-are el treabă și că o să plătim dacă o să fie nevoie despăgubirile cerute de RMGC, iar despăgubirile ajung undeva la 2 miliarde de dolari, cât costă și investiția și cam cât am câștiga și noi.

Așadar, deciziile în această țară se iau după protestul a aproximativ 20.000 de oameni, majoritatea fără ocupație. Ăștia de la București decid soarta ălora de la Roșia Montană, iar ăia ar fi fain să decidă soarta câinilor maidanezi din capitală, lucrurile nu se pupă absolut deloc.

Să nu uit, multe acțiuni RMGC sunt cumpărate de către politicienii și interlopii români.

NU ar trebui să înceapă nicio exploatare acum. Și dacă ar exploata RMGC și am câștiga acele 2 miliarde (să zicem), nu ne-ar ajuta cu nimic, clasa politică ar fura în continuare și peste noapte acei bani ar dispărea.

6. Soluția: Nu prea există soluții fără să nu avem de suferit, ne-am băgat în căcat și încercând să ieșim din căcat, ne-am băgat și mai tare. Singurele soluții sunt:
- fie plătim despăgubirile și pierdem 2 miliarde de $ (habar nu am de unde avem atâția bani de aruncat aiurea, dar dacă așa zice Ponta, mă mir că stăm chiar așa bine cu bugetul), dar rămânem cu aurul
- fie câștigăm 2 miliarde lăsându-i pe canadieni să exploateze, iar ei rămân cu vreo 6 miliarde și cu investiția făcută de 2 miliarde (METODĂ pe care NU o susțin, asta înseamnă să ne videm țara)
- fie plătim 2 miliarde despăgubiri, investim noi 2 miliarde și rămânem cu aurul, dar să și mor de știu de unde o să avem atâția bani...

Pe viitor sugerez viitoarei clase politice să nu se mai bage în rahat și să nu mai susțină JAFURILE. Scandalurile de acest gen au urmări, investitorii străini o să se uite pe lângă România pe hartă când o să fie vorba de investiții.

CITEȘTE: Ai protestat? Ai ajutat JAFUL de la Roșia Montană!

Nu, nu am fost plătit de nimeni să scriu articolul acesta. Nu țin cu Roșia Montană Gold Corporation, țin cu noi, oamenii cu o mentalitate mai răsărită care putem schimba ceva. Citiți cu atenție articolul, am scris clar cine sunt cei de la RMCG, problemele cianurii și alte lucruri.